Volumul 16 încheie noua integrala Shakespeare, ale carei prime volume au aparut, în îngrijirea lui George Volceanov, în anul 2010.
Pandant al Volumului 1, care cuprindea, alaturi de un consistent studiu introductiv, Sonetele si Furtuna (ultima piesa scrisa de Shakespeare de unul singur), volumul de fata cuprinde adaptarea lui Cardenio ... citeste mai departe
Titus Andronicus este una dintre putinele creatii dramatice shakespeariene care nu au o sursa literara, dramatica sau istorica.
Piesa nu dramatizeaza evenimente din istoria Romei, ci inventeaza o Roma în care coexista republica, imperiul si monarhia, cu institutiile si datinile lor specifice cu tot, în care este neclar daca succesiunea ... citeste mai departe
Piesele incluse în volumul de fata al integralei Shakespeare coordonate si îngrijite de George Volceanov ar putea da apa la moara recentei teorii lansate de shakespeareologul canadian Lamberto Tassinari, potrivit careia autorul pieselor atribuite actorului William Shakespeare ar fi, în realitate, italianul John (Giovanni) Florio, autorul primelor dictionare bilingve din ... citeste mai departe
Henric al V-lea continua dramatizarea evenimentelor istorice prezente in Richard al II-lea si cele doua parti ale lui Henric al IV-lea, aducand in prim-plan figura regelui-erou de la Azincourt intr-un text ce reia reteta experimentata de Kyd si Shakespeare in Eduard al III-lea.
Volumul de fata reuneste doua titluri, Regele Lear si Pericle, in care scenele de furtuna pregatesc tacerile „rezonante”, atat de graitoare in scenle reintalnirii dintre tatii distrusi sufleteste si fiicele lor pierdute, dintre Lear si Cordelia sau Pericle si Marina.
Ambele piese apar pentru prima oara in limba romana intr-o „noua ... citeste mai departe
Cele trei piese reunite în Volumul X al integralei Shakespeare din editia îngrijita si coordonata de George Volceanov - o comedie, o "piesa romana" si o tragedie clasica - vin parca sa demonstreze valabilitatea afirmatiei lui Nicolae Iorga, despre Shakespeare - "autor romanic".
Iar daca în tragedii, personajele feminine se lasa dominate de barbati si ramân sclavele mentalitatilor patriarhale, ingeniozitatea Violei si a Mariei, taria de caracter si tenacitatea Fiicei Temnicerului, onestitatea, umorul si istetimea doamnelor Ford si Page, emanciparea tinerei Anne Page - tot atâtea femei care asi iau destinul în propriile ... citeste mai departe
Eduard al III-lea si Sir Thomas More, texte recent integrate in canonul shakespearian, prezinta un dublu interes pentru specialisti si publicul larg; stau marturie geniului creator al celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor si pun in lumina mecanismele cenzurii in epoca elisabetana.
Reconsiderarea Renasterii engleze din perspectiva neoistorista contribuie la ... citeste mai departe
Traducere de: St. O. Iosif Editie revizuita, introducere si note de: Dan Amedeu Lazarescu
Romeo si Julieta, cea mai minunata scriere despre iubirea petrecuta ?ntre un barbat si o femeie pe care a produs-o cultura europeana, spune un singur lucru: ?n lumea omului nu exista ?sex gol?.